حفاظ بانکی چیست؟
حتماً شما هم به هنگام رد شدن از جلوی بانکها، متوجه میلههای فلزی ای شدهاید که اکثراً به صورت افقی در پشت شیشهی جلوی بانک قرار گرفتهاند. این میله ها با عنوان (حفاظ بانکی) شناخته میشوند. حفاظ بانکی یک نوع سیستم امنیتی است که برای محافظت از ساختمانها و مشاغل در مواقع، شرایط و زمانهای متفاوت به کار میرود. همانطور که از نامش پیداست، این سیستم حفاظتی نقش حفاظت فیزیکی را بر عهده دارد و مانع ورود عواملی میشود که قصد خرابکاری و یا سرقت از بانک را دارند. شایان به ذکر است که حفاظهای بانکی محدود به کاربرد در بانک ها نمیشوند، بلکه میتوان آن ها را برای محافظت از انواع و اقسام ملکها و فروشگاهها استفاده کرد. انواع مختلفی از این حفاظ ها وجود دارند (که در ادامه به بررسی آن ها میپردازیم) ولی همهی آنها یک کاربرد یکسان دارند: جلوگیری از ورود تهدید های احتمالی. یکی از ویژگیها اساسی حفاظ بانکی این است که میتوان با نصب آن، خطر تخریب و به سرقت رفتن اموال را تا حد چشمگیری کاهش داد. ساده است، عدم جلوگیری از این خطر میتواند برای صاحبان خانهها و مشاغل بسیار مخاطرهآمیز باشد. افزودن یک لایهی امنیتی اضافی، نه تنها از جهات مادی، بلکه از جهات معنوی هم تاثیر بسیار زیادی دارد. دیدن یک لایه حفاظتی قدرتمند، اطمینان خاطر خوبی را برای ساکنین، مراجعین و کارمندان به ارمغان میآورد. این موضوع را میتوان از نگاه سارقین هم در نظر گرفت. طبیعتاً با دیدن چنین حفاظی، فرد مجرم کمتر هوس تجاوز به حریم ملک به سرش میزند.
هنگامی که پای انتخاب حفاظ بانکی مناسب برای یک ملک به میان میآید، در نظر گرفتن نیازهای خاص و الزامات امنیتی ملک و ساکنان امری ضروری به شما میرود. این امر بدان معناست که حفاظ مورد نظر ما قرار است برای چه نوع ملکی و با چه ویژگی های نصب شود. برخی از مواردی که باید در نظر گرفته شوند عبارتند از: اندازه پنجرهها و درها، نوع ملک (به عنوان مثال، مسکونی یا تجاری)، موقعیت ملک، طراحی ساختمانی ملک، و سطح امنیت مورد نیاز. به علاوه مهم است که هزینه های نصب و نگهداری و صد البته ویژگی های ظاهری و زیبایی شناختی در نظر گرفته شوند.
امنیت: همانطور که گفته شد، هدف اصلی حفاظ بانکی، افزایش امنیت ملک است. اگرچه که این مانع فیزیکی بی نقص نیست، اما نفوذ سارق به ملک را دشوارتر میکند. میله های ضخیم و فلزی ای که در عرض ورودی ساختمان قرار گرفته اند، پیام (نفوذ ناپذیری) و یا (دشواری بیش از حد) را به سارق متخاصم القا میکند، و به اصطلاح با (جنگ روانی) سارق را از فکر سرقت باز میدارد. لحظه ای خود را به جای سارق تصور کنید. دو ساختمان رو به روی شما قرار دارند. یکی از آنها تنها مجهز به شیشه های برهنه است و دیگری با حفاظهای قطور و ضد ضربه مسلح شده است. کدام یکی را انتخاب میکنید؟
انعطاف در طراحی: انعطافپذیری حفاظهای بانکی از ویژگیهای بارز آن به شمار میروند. وابسته به اندازهی ورودیهای ساختمان، اندازهی پنجره ها و ویترین ها، میتوان حفاظ مناسب ابعاد را طراحی کرد. جداً از استقامت و ابعاد، امتیاز دیگری نیز وجود دارد. با توجه به رنگ، طرح و شکل و شمایل به کار رفته در معماری ملک، میتوان حفاظت و امنیت را در کنار زیبایی و همخوانی عناصر زیباییشناختی ساختمان، تجربه کرد.
جنس: حفاظهای بانکی، معمولاً از طیف وسیعی از آلیاژها مثل فولاد، آلومینیوم و برنج ساخته میشوند. هر یک از این آلیاژها مزایا، معایب و ویژگی های منحصر به فرد خود را دارند ولی از نظر استحکام، دوام و به صرفه بودن، فولاد یکی از آلیاژهای محبوب و پرطرفدار به شمار میرود.
جوش آرگون: بدون شک در صنایعی که با فلزات سروکار دارند، جوشکاری یکی از ارکانی به حساب میآید که هیچجوره قابل چشم پوشی نیست. فرایند جوشکاری با ایجاد حرارت بسیار بالا بین دو قطعه فلز رخ میدهد که نتیجه ی آن ذوب شدن مقاطع فلزی و در نتیجه جوش خوردن آنها میشود. یکی از روشهای جامع جوشکاری، استفاده از الکترود و جریان برق قوی است. با اتصال دادن الکترود به مقطع فلزی، حرارت بسیار بالایی ایجاد میشود که فلز را در لحظه ذوب کرده و باعث ایجاد اتصالی بسیار محکم در آن میشود. نکتهای که مطرح می شود این است که روشهای معمول جوشکاری، استحکام مورد نظر برای حفاظ بانکی را ایجاد نمیکنند. راه حل جایگزین، جوش آرگون است.
اگر شیمی دوران دبیرستان را به خاطر داشته باشید، گاز آرگون که با نماد (Ar) نشان داده میشود را به خاطر میآورید. آرگون یک عنصر به شکل گاز است که بیبو و بیمزه بوده و به عبارتی یک گاز نجیب است. این بدان معناست که این عنصر واکنشپذیری به شدت پایینی دارد و همین ویژگی باعث میشود تا کاربرد بسیار زیادی در صنعت داشته باشد. از این کاربردها میتوان به لامپهای نئونی، تخمین عمر اشیاء تاریخی، اصلاح حرارتی، چاپ سه بعدی و گاز محافظ در جوشکاری اشاره کرد. گاز آرگون با قرار گرفتن در جریان قوی الکتریسیته، فلز را به دمای 2760 درجهی سانتیگراد میرساند و فرایند جوشکاری را روی آن پیاده میکند. نکته ی اصلی اینجاست که این گاز به دلیل واکنش پذیری پایینی که دارد، به گونه ای فلز را جوش میدهد که از آن در برابر نفوذ اکسیژن و رطوبت جلوگیری میشود. این یک برگ برنده برای حفاظ بانکی به شمار میرود؛ جلوگیری از خوردگی مساوی است با استقامت و دوام بیشتر.
آلیاژ 304: به هنگام جستجو در سایت ها و منابعی که مربوط به فلزات و حفاظ های بانکی میشوند، به احتمال خیلی زیاد به عدد 304 بر میخورید. اما این عدد نشانگر چیست؟ آلیاژ 304 یک آلیاژ کروم-نیکل است که به دلیل مقرون به صرفه بودن و مقاومت در برابر خوردگی، بسیار پرطرفدار است؛ دقیقاً همان ویژگی های که برای مصارف حفاظتی مورد نیاز هستند. این آلیاژ مقاومت بالایی در مقابل مواد شیمیایی از خود نشان میدهند حتی در مقابل موادی خورنده مثل جمله استیک اسید. مواد تشکیل دهنده ی آلیاژ 304 عبارتند از: کروم، نیکل، کربن، فسفر، گوگرد، منگنز، نیتروژن، سیلیکون و آهن. هر یک از این مواد باید با دقت نسبی بسیار بالایی در کنار هم قرار بگیرند تا استقامت و ماندگاری حداکثریای که از آن توقع داریم را به دست بیاوریم.
نصب حفاظ بانکی: نصب حفاظ بانکی، اصولاً توسط افراد متخصص و شرکت های مربوطه انجام میشود. ولی به عنوان یک کاربر، شایسته است که بر مراحل نصب این محصول، اشرافی کلی داشته باشید.
اولین قدم در نصب حفاظ بانکی، تعیین اندازه و ابعاد میله میباشد. همانطور که گفته شد میلهها را میتوان از مواد مختلفی از جمله فولاد، آلومینیوم و آلیاژهای غیرآهنی ساخت. جنس، ضخامت، اندازه و تعداد میله ها باید به دقت اندازه گیری شوند. عوامل دیگری نیز باید مورد بررسی قرار بگیرند، از جمله موقعیت ساختمان، میزان وقوع جرم در منطقه و ترجیح شخصی صاحب ملک.
یکی از معایب حفاظ بانکی، تاثیر آن بر زیبایی و ظاهر ساختمان است. حفاظ بانکی می تواند پیدا و به اصطلاح توی چشم باشد و ظاهر طبیعی خانه یا محل کار را از بین ببرد. علاوه بر این، مخفی یا پنهان کردن آن نیز میتواند دشوار باشد، به خصوص اگر روی دیوارهای بیرونی یا پنجره ها نصب شود. البته این موضوع تا حد زیادی اصلاحپذیر است. با سفارش دادن میله هایی شکیل و با داشتن مقداری خلاقیت و ذوق، میتوان از حالت سرد و صنعتی میله ها کاست.
یکی دیگر از اشکالات حفاظ بانکی، احتمال آسیب رساندن به وسایل اطراف به هنگام نصب است. اگر فرایند نصب به دقت برنامهریزی و اجرا نشود، میله ها می توانند به پنجره ها یا درهایی نزدیک به محل اتصال آسیب وارد کنند. این نوع خطا، می تواند منجر به هزینه های اضافی تعمیر و نگهداری شود که میتواند از نظر مالی تخلیه شود. میله های امنیتی به خودی خود هزینه بر هستند، پس نیازی به تراشیدن هزینه های اضافی وجود ندارد. علاوه بر احتمال آسیب فیزیکی، حفاظ بانکی به دلیل ساختار سفت و سخت خود می تواند خطراتی جانی را نیز به همراه داشته باشد.
در صورت وقوع آتشسوزی، زلزله، سیل و یا سایر وقایع بحرانی، این حفاظ میتواند راه فرار را سد کرده و منجر به آسیب جانی و یا فوت افراد بشود. علاوه بر این، خود میله ها در اثر آتش سوزی داغ و گداخته میشوند و خطر سوختگی را برای هر کسی که در نزدیک آنها باشد را به همراه میاورد. همانگونه که از ورود ناخواسته جلوگیری میکنیم، باید راه چاره ای برای خروج اضطراری نیز در نظر بگیریم. نصب حفاظ بانکی میتواند گران باشد، و این خبری بد برای صاحبانی با بودجه ی کم میباشد. هزینه خود میلهها و هزینههای خدمات و نصب، ممکن است برای برخی افراد گزاف باشد، و این امر موجب چشمپوشی این افراد از ارتقای پروتکل های امنیتی دیگر میشود. نگهداری و مراقبت از حفاظ بانکی می تواند برای صاحب ملک دردسرساز باشد. میلهها به نظافت و نگهداری منظم نیاز دارند تا از زنگزدگی و خوردگی آنها جلوگیری شود. شاید برای برخی صاحبان، این یک امتیاز منفی تلقی شود.
سخن آخر
از دزدگیرها و آژیرهای خطر گرفته، تا دوربین های مداربسته و حسگرهای حرکتی، همگی مواردی حیاتی برای حفظ امنیت یک ساختمان هستند. ولی اولین لایه ی امنیتی، سد کردن راه ورود سارقین است. پیشگیری بهترین راه حل برای جلوگیری از خسارات است. یک دیوار متشکل از میله های ضد ضربه ی فلزی، موجب حفاظت مادی و معنوی ساکنین و سرمایه گذاران یک ساختمان میشود؛ چه بانک باشد، چه یک بالکن ساده. با نگاهی باز و آگاهانه میتوان بهترین نوع حفاظ بانکی را برای محدوده ی مورد نظر انتخاب کرد.
در آخر یک تشکر دارم از شما که وقت گران بها خود را در اختیار ما گذاشتید. امیدارم از مطالب ما نهایت استفاده را برده باشید. اگر بابت انواع نردهها سوال داشتید میتوانید از دیگر مطالب سایت ما استفاده کنید و یا با تماس به مشاوران ما از آنها مشورت خود را بگیرید و بهترین انتخاب را برای خود داشته باشید.